Beleidsplan

Stichting Waddenlicht, voor een gezond Waddengebied

Beleidsplan 2024-2026

1. PRAKTISCHE GEGEVENS

Stichting Waddenlicht, voor een gezond Waddengebied

KvK-nummer: i.o.

Postadres: Biltstraat 22 Abis, 3572 BB Utrecht

Contact: a.polman@waddenlicht.org 

2. MISSIE EN VISIE

De Stichting heeft de volgende missie:

Het bevorderen van een duurzame en optimale balans van het ecosysteem Waddenzee en de aangrenzende zones van de Noordzee, waaronder:

  • een stabiele samenhang van ecologische relaties en cycli
  • de biodiversiteit
  • de weerbaarheid tegen klimaatverandering

Deze missie komt voort uit de volgende visie:

De Waddenzee is een uniek getijdengebied van grote internationale waarde. Zoals bekend is dit ecosysteem, de afgelopen decennia in kwaliteit achteruit gegaan en is de biodiversiteit afgenomen. Menselijke activiteiten als zoutwinning, gasboring, militaire oefeningen, overbevissing, vervuiling, verstoring, calamiteiten in de scheepvaart, toerisme zijn hiervan de oorzaak. Wij, mensen, maken deel uit van de natuur en dus ook van eco-systeem Waddengebied. Als het niet goed gaat met het Waddengebied, gaat het uiteindelijk ook niet goed met ons. Diverse natuurorganisaties als de Waddenvereniging en Natuurmonumenten zetten zich in om de bedreigingen te beperken en de natuurkwaliteit met diverse beheermaatregelen te verbeteren. Gelukkig worden hierin regelmatig goede resultaten bereikt, maar nog lang niet voldoende.

      ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’ (Einstein)

We kunnen de huidige ecologische problemen sneller en beter oplossen als we innovatieve, holistische methoden inzetten die gebruik maken van principes uit de kwantummechanica. Voorwaarden scheppende methoden die direct werken met de energetische werkelijkheid van een situatie. 

Deze visie is ontstaan door onder andere de positieve reacties en ervaringen van betrokkenen na de inzet van dergelijke methoden voor diverse projecten in onder andere het Waddengebied. 

De stichting is flexibel en adaptief en is bereid haar aanpak aan te passen op basis van nieuwe inzichten of veranderende omstandigheden.

3. ORGANISATIE

Stichting Waddenlicht voor een gezond Waddengebied bestaat momenteel uit: een bestuur, een directeur, en een Commissie van Advies. Voor het uitvoeren van één van de strategieën vormt zij een Netwerk van Professionals

Bestuur:

Henry Mentink – voorzitter
John Miltenburg – penningmeester
Margriet Schilperoord – secretaris
Dit bestuur is geselecteerd op hun expertise en ervaring in bestuurlijke functies en persoonlijke motivatie voor de verdere ontwikkeling van Stichting Waddenlicht. Zij hebben een toezichthoudende en ondersteunende rol.

Directeur: Annette Polman 

De directeur is belast met het adviseren over de verder te ontwikkelen strategie, de dagelijkse gang van zaken en de vertaling van de strategie naar implementatie en uitvoering.

Commissie van Advies:

Vijko Lukkien – algemeen en ecologisch advies 

Hans Blokker – advies energetische werkwijzen

De Commissie van Advies heeft heeft een adviserende rol, met als doel het bevorderen van de implementatie van de strategie en het garanderen van de kwaliteit van de uitgevoerde werkwijzen. De commissie bestaat uit multidisciplinaire leden.

Netwerk van Professionals:

Voor de uitvoering van systeemopstellingen ‘de Stem van de Wadden’ (zie hieronder, punt 4.2) vormt zich een netwerk van zo’n 25 professionals in energetisch, holistisch werk. 

4. STRATEGIE

De missie heeft geleid tot het opzetten van een strategie met drie pijlers, die de stichting en onze activiteiten sturen. Hieronder zetten we de drie pijlers uiteen. Binnen elke pijler beschrijven wij: de doelstelling, doelgroep, de achtergrond, de activiteiten en de beoogde resultaten.

1. Wat je aandacht geeft groeit – Schiermonnikoog: vrij uitzicht boven een rijke onderwaterwereld
Doelstelling

Positieve toekomstbeelden creëeren en versterken waarin een optimaal gezond ecosysteem Waddengebied centraal staat en zo bijdragen aan de realisatie daarvan. Bij grote betrokkenheid bij zo’n toekomstbeeld leidt dat tot een krachtig energieveld dat de bedding en voorwaarde vormt voor realisatie daarvan. Tevens wordt zo kennis en bewustzijn van de kwaliteit, kwetsbaarheid en het belang van de natuur in het algemeen en het Waddengebied in het bijzonder vergroot. Een voorbeeld hiervan is het project: ‘Schiermonnikoog: vrij uitzicht boven een rijke onderwaterwereld.’ dat medio 2024 als try-out is geïnitieerd.

Doelgroep

Particulieren, natuurliefhebbers, Waddenliefhebbers, natuurorganisaties

Achtergrond

Veel particulieren zijn doordrongen van de werkzaamheid van energetische principes, passen deze met succes zelf toe in hun persoonlijke leven voor hun gezondheid (natuurgeneeswijzen), sport (tai chi, aikido) en persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Juist deze mensen zijn doordrongen van het besef dat mens en natuur onlosmakelijk verbonden zijn en zullen de werkwijzen van de Stichting herkennen en ondersteunen. Dat kan zijn door financiële ondersteuning maar ook door de energetische principes die zij al kennen te willen toepassen ten behoeve van de natuur. Het gevoel iets te kunnen bijdragen is voor veel van deze mensen belangrijk en op deze wijze wordt hen de gelegenheid daartoe geboden. 

Deze mensen worden betrokken bij projecten die opgezet zijn vanuit het principe ‘wat je aandacht geeft groeit’, één van de onderliggende principes van de methode ECOintention.

Activiteiten 

Een positief ‘droombeeld’ van de gewenste toekomst wordt verbeeld. Bijvoorbeeld van specifieke plaatsen in het Waddengebied waar het ecosysteem extra wordt bedreigd. Zo veel mogelijk mensen wordt gevraagd om zich op alle mogelijke manieren te verbinden met dit toekomstbeeld. Hiertoe worden diverse online en offline activiteiten georganiseerd met begeleiding bij het richten van de aandacht op het toekomstbeeld. Bijeenkomsten waarin de positieve ervaring, de kracht van het hart, geïntensiveerd wordt en gekoppeld aan het beeld en de beleving van het gewenste toekomstbeeld.
Bij deze projecten wordt samenwerking gezocht met natuurorganisaties en -instellingen om zo een groter publiek te bereiken. Particulieren worden aangesproken op hun eigen vermogen van grote betekenis te kunnen zijn in veranderingen.

Beoogde resultaten 

– Zo ontstaat niet alleen een krachtig energieveld dat de bedding en voorwaarde vormt voor realisatie van die toekomst, maar ook kennis en meer bewustzijn van de kwaliteit, kwetsbaarheid en het belang van de natuur in het algemeen en het Waddengebied en de Noordzee in het bijzonder.

– Organisaties en instellingen meer vertrouwd te maken met -de effectiviteit van- het werken met energetische methoden en vertrouwen ontwikkelen in de Stichting en haar werkzaamheden.

2) De Stem van de Wadden 

Doelstellingen
De samenhang tussen de verschillende elementen van het ecosysteem inzichtelijk maken en vanuit een nieuw vertrekpunt een positieve ontwikkeling naar balans van het ecosysteem Waddengebied in gang zetten. 

Doelgroep

Onderzoekers, natuurorganisaties en andere instellingen die werkzaam zijn in het Waddengebied en de aangrenzende zones van de Noordzee. In een later stadium wellicht ook particuliere waddenliefhebbers.

Achtergrond
‘Eén van de innovatieve, holistische invalshoeken waarmee de Stichting de gezondheid van het 

Waddengebied wil versterken, is familieopstellingen. We zijn onderdeel van de natuur en in die zin kunnen we de natuur als familie beschouwen. Een familieopstelling ‘de Stem van de Wadden’ maakt de samenhang tussen de verschillende elementen van het ecosysteem inzichtelijk, geeft nieuwe richtingen voor mogelijke oplossingen en zet vanuit een nieuw vertrekpunt een positieve ontwikkeling in gang.
Zo’n opstelling speelt zich af in een groter veld, waarin ‘nature intelligence’ aan het woord is. Dit biedt veel nieuwe inzichten die de basis kunnen vormen voor vernieuwende oplossingen. In een familieopstelling met de natuur in de hoofdrol wordt een beweging ingezet die leidt naar een positieve uitkomst voor het geheel, naar meer harmonie voor het gehele ecosysteem, inclusief de mens.
Op deze wijze ‘een stem geven aan de natuur’ sluit aan bij de actualiteit van de huidige, snel groeiende internationale ontwikkeling ten aanzien van ‘Rechten van de Natuur’. Ook in Nederland is dit een beweging die in korte tijd veel steun en bekendheid heeft verworven. Daarmee is het waarschijnlijk dat de Waddenzee op termijn rechtspersoonlijkheid krijgt. De vraag is wie die rechtspersoon Waddenzee gaat vertegenwoordigen als het zover is. Stichting Waddenlicht voor een gezond Waddengebied onderzoekt of, door het inzetten van familieopstellingen met de Waddennatuur in de hoofdrol, ‘nature intelligence’ bij deze vertegenwoordiging betrokken kan worden.
Daar familieopstellingen de meest bekende innovatieve methode is van het werken met energie is ervoor gekozen deze in te zetten als tweede strategie ter voorbereiding op de derde strategie.

Activiteiten
Systeemopstellingen organiseren op diverse plaatsen in het land over ‘Wadden-vraagstukken’ voor organisaties en instellingen in het Waddengebied. Deze kunnen hun eigen vraagstukken inbrengen. De resultaten van deze bijeenkomsten verspreiden onder professionals in de ‘Waddenwereld’ en andere geïnteresseerden.

Beoogde resultaten

– Positieve verandering van het geheel in gang zetten, dus versterking van de gezondheid van het ecosysteem Waddengebied (inclusief de mens)
– Inzichten verwerven en voelbaar maken die een antwoord zijn op vragen van organisaties en instellingen of die een handvat kunnen zijn voor wetenschappelijk onderzoek

– Nieuwe invalshoeken ten aanzien van mogelijke oplossingen

– Meer inzicht in de samenhang van de bij de vraagstelling van belang zijnde factoren
– Natuurbeleving verdiepen en verrijken.
– Bekendheid met en vertrouwen verwerven in innovatieve energetische methoden zodat het draagvlak om deze in te zetten wordt vergroot.

3) Wind mee voor de Waddenzee

Doelstelling

Een duurzame en optimale balans van het ecosysteem Waddengebied en de aangrenzende zones van de Noordzee, waaronder een stabiele samenhang van ecologische relaties en cycli, de biodiversiteit, de weerbaarheid tegen klimaatverandering

Doelgroep

Natuurorganisaties en andere instellingen die werkzaam zijn in het Waddengebied en de aangrenzende zones van de Noordzee.

Achtergrond

De methode ECOintention is een krachtige methode die het gehele ecosysteem, maar ook een specifieke populatie of deelgebied of project positief kan beïnvloeden. Deze methode wordt ingezet als partijen reeds bekend zijn met de Stichting en haar andere methoden. 

Toepassing van deze methode vraagt een projectpartner ter plaatse. Samen met deze partner, wordt bepaald op welke bedreigde plant- en/of diersoorten en welke natuurdoelstellingen het project zich richt. Een dergelijk project beslaat in de regel minimaal één maar bij voorkeur meerdere jaren.

Activiteiten
In eerste instantie wordt ingezet op het in balans brengen van de Waddenzee, dus zonder de eilanden en kuststrook. Onderdeel hiervan is onder meer:
– Samen met een reeds gevonden projectpartner, wordt bepaald op welke bedreigde plant- en/of diersoorten, welke bedreigingen, welke natuurprojecten en welke Natura 2000 doelstellingen we ons met ECOintention specifiek gaan richten.
– Nulmeting. Hierbij wordt de energetische realiteit van de huidige fysieke situatie in kaart gebracht. Dit gebeurt met behulp van parameters zoals vitaliteit, stress, aanpassingsvermogen en realisatiepotentieel.
– Energetisch in balans brengen  (1 jaar) en houden van het ecosysteem (nog 1 of 2 jaar) onder andere op 10 locaties in het geselecteerde deel van de Waddenzee, waarbij metingen worden verricht door gecertificeerde ECOintention-practitioners.

Beoogde resultaten

Het ecosysteem Waddenzee is robuust, goed in balans en een aantrekkelijk leefgebied voor diverse flora- en fauna-soorten. Het gebied is vitaal en kan goed inspelen op veranderingen, verstoringen en uitdagingen. Wadvogels, vissen en bodemdieren profiteren van deze nieuwe balans. In beginsel wordt ingezet op een aantoonbare toename van gemonitorde soorten.

De ecologische relaties en cycli die horen bij een stabiel ecosysteem zijn en worden geconsolideerd. De Waddenzee wordt meer en meer natuur vol vogels, vissen en pieren. De mens, als deel van het geheel, als inwoner en bezoeker, heeft baat bij deze leefomgeving in balans. 

5. WERVING VAN INKOMSTEN
Stichting Waddenlicht voor een gezond Waddengebied werft inkomsten uit:

– fondsenwerving

– giften van particulieren of instellingen
– subsidies en sponsoring

– legaten
– erfstellingen
– andere baten

De Stichting beoogt tevens eigen activiteiten op te zetten om een duurzame bron van inkomsten te genereren, bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten of het bieden van balancerings-trajecten. Ook hier met het doel die verworven middelen in te zetten voor het doel van de Stichting Waddenlicht voor een gezond Waddengebied zonder winstoogmerk.

6. BEHEER EN BESTEDING VERMOGEN

Jaarlijks wordt, op basis van te verwachten inkomsten een plan gemaakt met een begroting op basis van die inkomsten. Het vermogen wordt beheerd door de penningmeester van het bestuur en een gevolmachtigde uitvoerder. De penningmeester houdt de financiële administratie bij. Alle ingezamelde gelden en goederen zullen ingezet worden ten behoeve van de activiteiten van de stichting. Wij verwachten geen reserves op te bouwen. Mochten er eventueel reserve worden ontstaan dan zal deze hooguit voor deel worden aangehouden om de continuïteit van de stichting voor een jaar te waarborgen.

11/11/2024 AP