Blauwe kiekendief
In 2021 en 2022 is met behulp van de energetische principes onderzoek gedaan naar de Blauwe kiekendief. Dit onderzoek was de basis voor de ontwikkeling van het protocol om vragen te kunnen stellen aan de natuur. Op de ontwikkeling van dit protocol is Annette Polman in 2022 summa cum laude afgestudeerd als Master of Science in ECOintention aan de Ubiquity University (VS).
foto: Hans Jansen
Samenvatting van de uitkomsten
De vogels ervaren het Waddengebied als onrustig en beperkt, met onvoldoende voedsel. Het leefgebied is te druk door mensen, grote grazers en landbouwmachines, en voelt doods aan. Een te grote eenvormigheid is ontstaan en gevarieerd, structuurrijk, open landschap met een levende bodem mist. De kwaliteit van het voedsel is afgenomen door gebruik van pesticiden. Door het dichtgroeien van open landschap is de effectiviteit waarmee voedsel gevangen wordt, afgenomen. De voedselconcurrentie lijkt toegenomen. Van de drie huidige beheermaatregelen die Vogelbescherming Nederland toepast, is de aanleg van vogelakkers van minder belang. Rust creëren is op termijn essentieel. Ook open duinlandschap creëren op de Waddeneilanden en uitbreiden van extensief grasland in Noord- Oost Groningen zijn effectief.
Vanuit een andere invalshoek wordt iets gezegd over alle ‘conservation evidence based’ zaken en dat levert op een aantal onderdelen andere inzichten op. Heel waardevol.
Gerrit Dommerholt, Gebiedsmanager Wadden, Vogelbescherming Nederland
Vervolgonderzoek op Texel
In opdracht van Vogelbescherming Nederland is een vervolgonderzoek gedaan naar de Blauwe kiekendief op Texel. Daar kwamen diverse aanbevelingen voor beheermaatregelen uit voort en ook nieuwe inzichten over de Blauwe kiekendief zelf:
De blauwe kiekendief is op lange termijn een onmisbaar element in een stabiel ecosysteem Texel. Om de populatie te ondersteunen wordt aanbevolen een aantal beheermaatregelen uit te voeren, waaronder verwijderen van verwilderde katten, herintroductie van 75 konijnen in de Eierlandse duinen, winterbegrazing met 50 schapen in Eierlandse duinen, nestbescherming met camera’s. Tevens is het advies de huidige wisselbegrazing per twee jaar te verlengen en naar vier jaar.
foto Suzanne Dijksen
Jullie kijken op een heel andere manier naar een ecosysteem. Dat is nieuw en waardevol. Dat je op die manier het ene gebied met het andere gebied kunt vergelijken, daar hebben de reguliere methodieken jaren voor nodig. ECOintention krijgt daar veel eerder de vingers achter. Gerrit Dommerholt, Gebiedsmanager Wadden, Vogelbescherming Nederland
Deze onderzoeksmethode heeft als mogelijke resultaten:
- verrassende nieuwe invalshoeken
- informatie aanvullend op bevindingen uit regulier onderzoek
- voorgenomen beheermaatregelen bij voorbaat op hun effect beoordelen
- nieuwe inzichten over nog niet toegepaste beheermaatregelen
Deze resultaten kunnen bovendien een inspirerend begin zijn voor nieuw traditioneel onderzoek.
Dergelijke onderzoeken ‘de Stem van…. ‘ kunnen ook uitgevoerd worden ten aanzien van vragen als:
- Wat is belangrijkste beheermaatregel om de Tapuit terug te krijgen in het biotoop?
- Wat is juiste locatie voor het nieuwe broedeiland
- etcetera…