Gasboring Schiermonnikoog en systeemopstelling

De Raad van State besloot vandaag dat de gasboring boven Schiermonnikoog is toegestaan. ‘Toevallig’ ook vandaag organiseerde ik vanuit Stichting Waddenlicht een systeemopstelling* ‘de Stem van de Wadden’ over de gasboring.
Deze opstelIing had een verrassende uitkomst: als mensen meer vanuit hun hart verbinding maken met de Wadden en met de Noordzee en minder vanuit hun hoofd, dan kan er een verschuiving ontstaan waarin partijen niet meer recht tegenover elkaar staan, maar er openheid en verzachting optreedt. Zodanig dat er alternatieven bespreekbaar zijn en alle partijen hun creativiteit aanspreken om met werkbare alternatieven te komen die geen nadelig effect hebben op ecosysteem Waddengebied/de Noordzee.
Mooi was bovendien dat deze opstelling eindigde met een niet-weten. Dat is een goed begin voor een nieuwe beweging. Bijzondere uitkomst.

Voorlopig speelt er nog een bodemprocedure. Laten we die tijd gebruiken om ons vanuit ons hart te verbinden met de gedroomde toekomst van dat gebied. Hierin zou ik graag samenwerken met natuurorganisaties e.a. om onderstaand beeld te verspreiden en hoe daar effectief de aandacht op te richten. Want wat je aandacht geeft groeit!

Geef een reactie

Gerelateerde berichten