Laatste ongerepte natuurgebied van Nederland in gevaar
De Oostpunt van Schiermonnikoog is uniek. Sinds de ijstijd is dit gebied onaangetast door mensenhanden. Laat dat even tot u doordringen. Het is het laatste stuk écht ongerepte natuur in Nederland.
Het gebied maakt deel uit van een Nationaal Park, het Unesco Werelderfgoed en valt onder de strengste natuurbescherming die er bestaat. Het is waarschijnlijk het best beschermde natuurgebied ter wereld — met een reden: het moet behouden blijven.
Toch wordt er nu gezocht naar manieren om — binnen de marges van al die beschermingsregels — tóch een vergunning te verlenen om zes hoogspanningskabels onder dit gebied door te trekken.
Voor een vermoedelijke tijdswinst van 3,5 jaar ten opzichte van een alternatief tracé.
Drieënhalf jaar.
Wegen we dat op tegen duizenden jaren onaangetaste natuur?
Terwijl we niet eens weten wat de gevolgen zijn voor de bodem, de broedvogels, de getijdenstromen, de kwetsbare dynamiek van de Wadden en de schaarse fourageergebieden?
We moeten verder kijken dan regeltjes en vergunningen.
De regels zijn er met een bedoeling: behoud van de natuur. Niet haar ondermijning.
Zoals natuurjournalist Koos Dijksterhuis beschrijft*: schade in de Wadden is langdurig zichtbaar — decennia later zijn sporen nog waarneembaar. En dat in een gebied dat tweemaal daags door de zee overspoeld wordt.
Kortom: de schade is niet te overzien.
Dit vraagt om visie. Om durf.
Om besluiten die voortkomen uit een breed, toekomstgericht perspectief — niet uit technische spitsvondigheid binnen een regelsysteem dat juist bedoeld is om dit soort schade te voorkomen.
Kies voor de toekomst, kies voor de natuur!
Bovenstaande tekst is ingediend als `zienswijze’ namens Stichting Waddenlicht voor een gezond Waddengebied op
Meer info op: https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/pawoz
*https://dijksterhuis.net/?s=schiermonnikoog+op+de+schop